4. august 2010

Linnahalli renoveerimiseks asutatakse linna osalusega ühisettevõte

Tallinna linnavalitsus kavatseb asutada Linnahalli renoveerimiseks linna osalusega ühisettevõtte.

„See tagab linna kontrolli linahalli renoveerimiseks ja edasiseks kasutamiseks seatava hoonestusõiguse sihipärase, lepingutingimustele vastava realiseerimise ning samas vabastab linna kohustusest sellesse objekti linnaeelarvest investeerida,“ ütles abilinnapea Taavi Aas.

Aasa sõnul jäävad kõik Linnahalli renoveerimise ning naaberkinnistutel kinnisvaraarendamisega seotud kulud teise osapoole kanda, vastutasuks vabastatakse loodav ühisettevõte esimeseks 15 aastaks hoonestusõiguse tasu maksmise kohustusest.

Nii Tallinn Entertainment LLC kui ka linn osalevad ühisettevõttes võrdselt 50%-ga. Ühisettevõtte kasuks seatakse kinnistutele hoonestusõigused tähtajaga 99 aastat.

Aasa sõnul loob see leping aluse asuda viimaks ometi linnahalli renoveerima. „Rõhutan veel kord ka seda, et Linnahalli renoveerimisel tuleb järgida arhitektuurilis-ajaloolisi eritingimusi, seega on Linnahalli lammutamine või põhjalik ümberehitamine välistatud,“ ütles Aas. „Säilitada tuleb hoone välisilme ning amfiteatrilaadne kontserdisaal, samuti fuajeest avanevad vaated merele. Treppidealusesse, endise jäähalli mahtu on võimalik rajada messi- ja konverentsikeskus, praegu hoonestamata naaberkinnistutele saab rajada messi, konverentsi- ja meelelahutuskeskuse teenindamiseks vajalikud uusehitised, eeskätt hotellid, toitlustusasutused jms.“

„Oluline on seegi aspekt, et ühisettevõtte loomine tagab Tallinna kontrolli projekti üle. Meedias kõlanud väide, et Tallinn annab arendajale vabad käed objektiga isetahtsi talitamiseks on pehmelt öeldes pahatahtlik,“ lisas Aas.

Aas rõhutas, et see leping toob Eestisse ühe lähiajaloo suurima, hinnanguliselt üle miljardi krooni suuruse välisinvesteeringu. „Linnahalli rekonstrueerimisega saab Tallinn endale ka rahvusvahelisel tasemel konverentsikeskuse, mille puudumine on selle laialt levinud turismiharu - konverentsiturismi – Tallinnast mööda juhtinud,“ tõdes Aas. „Sellise konverentsikeskuse puudumine andis viimati valusalt tunda Tallinnas peetud NATO tippkohtumisel. Seega on selle rajamine oluline kogu riigi seisukohalt.“

7. mail 2009 sõlmisid Tallinn Entertainment LLC ja Tallinna linnavalitsus kokkuleppe, mille eesmärgiks oli hakata ette valmistama Tallinna Linnahalli ja seda ümbritsevate kinnistute renoveerimist ja rekonstrueerimist ning asuti läbirääkimistesse tehingu vormi, tähtaegade ja tingimuste üle.

Kokku lepitud tingimuste kohaselt luuakse plaani realiseerimiseks ühisettevõte, mille kasuks seab linn Linnahallile ja selle naaberkinnistutele 99 aastaks hoonestusõiguse, kusjuures hoonestusõiguse tasu, mille suuruseks on ligikaudu 800 000 USD aastas, hakkab ühisettevõte linnale maksma alles 16. aastast.

Aasa sõnul on osapooled huvitatud linnahalli ja naaberkinnistute arendamise projekti võimalikult kiirest käivitamisest. Loodetavasti saab ühisettevõte asutatud ja selle kasuks hoonestusõigus seatud juba lähikuudel ning projekteerimise järel saab ehitustöödega juba järgmisel kevadel algust teha,“ ütles Aas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar