27. jaanuar 2011

Idee MUPO laialisaatmisest tuleneb rumalusest või populismist

Tallinna abilinnapea Taavi Aas peab Tallinna opositsiooni eelnõud Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti laialisaatmise kohta populistlikuks valimiseelseks show’ks eesmärgiga saada tasuta meediatähelepanu või on tegu lihtsalt teadmatusega.

Abilinnapea Aasa sõnul näeb seadus igal juhul ette, et peab olema järelevalve, mis jälgiks kohaliku omavalitsuse, olgu see siis linna või valla, õigusaktide täitmist. „Selle asutus nimi võib olla Munitsipaalpolitsei, korrakaitse, Kommunaalpolitsei või linnapolitsei, ent olemas peab ta olema ühel või teisel kujul või moel niikuinii. MUPOga või MUPOta, töö tuleb ikka ära teha ja MUPO funktsioone peab keegi ikka täitma. Seadus ei nõua küll eraldi ametit järelevalveks, ent Tallinna linna suuruses kohalikus omavalitsuses on see kõige mõistlikum variant, et järelevalve on ühte ametisse koondatud. Samamoodi on tehtud näiteks Läti pealinnas Riias, kus MUPO käivitati 90ndate alguses ja töötab edukalt siiani, samuti on MUPO olemas Saksamaal, Slovakkias, Itaalias, Hollandis, Prantsusmaal ja teistes Euroopa riikides ning isegi USA-s. Muide, Šveitsis mõnes kantonis ei olegi riigipolitseid, vaid ongi ainult munitsipaalpolitsei,“ selgitas Aas.

Abilinnapea lisab, et on rida valdkondi, millega riigipolitsei ei suuda tegeleda, nagu näiteks ehitusplatsid, haljastuse korrashoid, majaesiste koristamise temaatika jne, kus munitsipaalpolitsei on olnud efektiivne. „Tänu Munitsipaalpolitseile jääb riigipolitseil rohkem aega kriminaalküsimustega tegelemiseks,“ lausus Aas. „Muide, kui Riigikohus võttis vastu otsuse, et tuleb erafirmade käest ära võtta bussipiletite kontroll, siis suutis MUPO selle väga kiiresti ja tõhusalt üle võtta.“

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar